De nieuwe supermarkt in Eelderwolde blijft voorlopig dicht omdat Enexis de benodigde stroom niet kan leveren. Projectontwikkelaar BUN heeft een kort geding aangespannen tegen de netbeheerder.

De bouw van de supermarkt op de grens van Groningen en Drenthe had al heel wat voeten in aarde, door protest van een groep omwonenden. Er loopt nog een bodemprocedure bij de Raad van State, waarvan de uitspraak komende zomer volgt. Het pand werd ondertussen wel gebouwd en voor omwonenden was het wachten op de feestelijke opening. Alleen de bouwhekken en een tijdelijke houten voordeur verraden nog dat de winkel nog niet in bedrijf is.

In de wachtrij
Dat de deur nog op slot zit, heeft alles te maken met een gebrek aan stroom. Netbeheerder Enexis heeft de supermarkt op de wachtlijst gezet voor een aansluiting op het overvolle stroomnet. Dat gebeurde eerder in onze provincie ook al met een autowasstraat en een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. 'We hebben te maken met schaarste op het stroomnet', zegt een woordvoerder van Enexis. 'Voor de supermarkt is eerst een netuitbreiding nodig voordat deze klant kan worden aangesloten. De doorlooptijd voor dit soort aansluitingen is langer geworden.'

Wat houdt een netuitbreiding precies in?
Voor een groot pand als de supermarkt in Eelderwolde moet een verzwaarde stroomaansluiting aangelegd worden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er een extra transformatorhuisje geplaatst moet worden. In elk geval moet het stroomnet geschikt gemaakt worden.

Ontwikkelaar naar de rechter
Hoe lang BUN nog moet wachten op een aansluiting valt volgens Enexis niet te zeggen. De projectontwikkelaar laat het er niet bij zitten en heeft een kort geding aangespannen tegen de netbeheerder. De zaak heeft al gediend en de uitspraak volgt binnen enkele weken. Een woordvoerder van BUN kan niet inhoudelijk op die zaak ingaan. 'Het is een landelijk probleem waar wij nu dus ook last van hebben', zegt hij over het stroomgebrek.

Lees het volledige artikel bij RTV Noord: https://www.rtvnoord.nl/economie/1169971/nieuwe-supermarkt-eelderwolde-kan-niet-open-door-gebrek-aan-stroom